Sanctuarul Annapurnei: 31 martie – 14 aprilie 2018

Sanctuarul Annapurnei, 4.300 m.

Cine poate rezista ispitei de a ajunge in preajma primului optmiar escaldat din istoria alpinismului?

Varful Annapurna I, cucerit la data de 3 iunie 1950 de o echipa formata din alpinistii francezi Maurice Herzog si Louis Lachenal, te asteapta sa-l vezi de aproape dupa ce vei fi strabatut unul dintre cele mai spectaculoase trasee montane din intreaga lume. Drumul care porneste de pe malul lacului Phewa din Pokhara, trece prin padurea sacra din Jode Yehm si ajunge in doar cateva zile de la terasele cultivate cu orez pe taramul varfurilor himalayene vesnic acoperite cu zapada, in Sanctuarul majestuos al Annapurnei.

Altitudinea medie este de 3.000 m si chiar cel mai inalt punct, Tabara de Baza Annapurna, trece putin de 4.000 m, ceea ce diminueaza riscul instalarii raului de altitudine pe tot parcursul traseului. Cu toate astea, drumetia nu e una usoara. E necesara o buna conditie fizica, intrucat sunt multe suisuri si coborasuri, caracteristice reliefului himalayan, ceea ce, pe de o parte ajuta la aclimatizare, iar pe de alta parte testeaza rezistenta la efort. O alta proba de anduranta sunt cabanele de munte nepaleze unde vom innopta. Cine a mai fost, cunoaste: facilitatile sunt departe de standardele de 5 stele, iar mancarea e simpla, preponderent (recomandat si peste 3.500 m obligatoriu) vegetariana.

Pentru drumetia propriu-zisa am alocat 9 zile, la care am adaugat o zi de acomodare la Kathmandu cu zbor in zori spre Everest si cu vizitarea locurilor importante din capitala nepaleza, o partida de rafting cu pluta Capitanului Shaila pe raul Trisuli, o zi relaxanta dupa drumetie, pe care o petreci la Pokhara unde ai posibilitatea sa zbori cu parapanta deasupra lacului Phewa, si inca o zi cu program de voie la Kathmandu.

Va fi o experienta pe care probabil vei dori sa o repeti.

Sa trecem acum la detalii.

Itinerariu

In functie de dinamica grupului, pe parcursul drumetiei, popasurile din timpul zilei sau al noptii se pot modifica. Asa cum am zis mai sus, itinerariul drumetiei se intinde pe durata a 9 zile.

Ziua 01. SOSIREA

Te voi astepta la aeroport de unde te voi conduce in Thamel, cartierul turistic din inima capitalei nepaleze, la Hotel. Dupa ce te dezmeticesti, facem o mica tura pe stradutele fascinante ale Thamelului. Urmeaza instructajul tehnic in micuta agentie a lui Lama, ghidul nostru cel Zorba si Buddha, dupa care cina de bun venit.

Ziua 02. KATHMANDU (1.400 m)

Daca doresti, poti zbura in zori spre Everest [extracost 200 usd]. Vei zbura o ora de-a lungul lantului himalayan, pana la cel mai inalt varf de pe Terra pe care il vei vedea de aproape, dupa care te vei intoarce in Thamel. Dupa micul dejun, plecam cu totii sa vizitam Templul Maimutelor (sau Swayambhunath), Boudhanatath (unde se afla cea mai mare stupa din Nepal) si Pashupatinath (unde se înalta rugurile funerare). Vom lua pranzul [extracost] la Boudhanath. Cina [extracost] in Thamel.

Swayambhunath.

La Swayambhunath sau Templul Maimutelor.

Ziua 03. POKHARA (915 m)

Dupa micul dejun pornim spre Pokhara (in masina, nu pe jos) si ne oprim pe malul raului himalayan Trisuli pentru o partida de rafting cu pluta Capitanului Shaila. Treaba pe apele involburate dureaza peste 2 ore, dupa care luam pranzul la Capitan acasa. Ne continuam apoi drumul spre Pokhara, unde vom ajunge spre asfintit. Dupa cazarea la Hotel, ne ramane timp pentru shopping (completarea echipamentului, provizii pentru drum etc.). Cocheta localitate de pe malul lacului Phewa e plina de tentatii, dar o sa am grija sa nu va fure prea tare peisajul pentru ca a doua zi incepe urcusul si trebuie sa fim odihniti.

Cu pluta pe Trisuli.

Cu pluta pe raul himalayan Trisuli.

Ziua 04. POTHANA (2.000 m)

Pornim la drum dupa micul dejun. Masina ne va lasa la vreo ora departare de Pokhara, la Phedi, de unde vom începe urcusul spre Potana prin Dhampus. La Pothana ne luam camere cu vedere la majestuosul munte al lui Shiva, Machhapuchhre, care in traducere inseamna Coada de Peste (6.993 m). 3h de mers efectiv.

Ziua 05. LANDRUK (1.646 m)

Este unul dintre primele sate locuite de populatia Gurung, intalnite in cale. Ca si magarii (nu animalele de povara!) sau sherpa, gurungii sunt originari din Tibet. Desi localitatea e mai jos ca altitudine decat Potana, de unde am plecat dimineata, sa nu crezi ca mergem doar la vale, dimpotriva… 4h de mers efectiv.

Caraus pe treptele abrupte, care nu se mai sfarsesc…

Ziua 06. CHHOMRONG (1.950 m)

Ultima parte a traseului acestei zile, dupa ce am trecut de New Bridge, va scoate untul din noi. Urcusul pana la Chhomrong e foarte abrupt si solicitant, inclinatie medie 30 de grade. Dar pauzele lungi si dese, cheia marilor succese. 6h de mers efectiv.

Ziua 07. DOVAN (2.600 m)

Ne apropiem de taramul zeilor… Mergem de-a lungul raului himalayan Modi si trecem prin padurea sacra Jode Yehm… 7h de mers efectiv.

Suisuri, coborasuri.

Ziua 08. MBC – MACHHAPUCHHRE BASE CAMP (3.700 m)

Urcusul e abrupt. Dupa ce trecem de Deurali, valea se ingusteaza pe masura ce ne apropiem de Sanctuar. Ramanem peste noapte la MBC. De aici se vede bine ghetarul si in departare Annapurna 1, Annapurna 3 si Gangapurna. Langa noi e colosalul Machhapuchhre, Coada de Peste. 7h de mers efectiv.

Ziua 09. ABC – ANNAPURNA BASE CAMP (4.130 m)

Suntem chiar in Sanctuarul Annapurnei si ne bucuram ca am reusit sa ajungem pana aici, in tinutul muntilor vesnic acoperiti cu zapada. Vom fi inconjurati de varfurile Hiunchuli (6.441 m), Annapurna Sud (7.647 m), Baraha Shikkar (7,647 m), Annapurna I (8.091 m), Singu Chuli (6.499 m), Gangapurna (7.455 m), Annapurna III (7.555 m), Machhapuchhre (6.993 m) si alti cativa uriasi inghetati, in mijlocul carora vom realiza cat de furnici suntem. 2h 1/2 de mers efectiv.

Victorie!

Ziua 10. BAMBOO (2.300 m)

Facem cale intoarsa. Ca sa nu ne lase genunchii de tot, 5h 1/2 de mers efectiv.

Ziua 11. JHINU DANDA (1.760 m)

Rasfat total la izvoarele fierbinti din Jhinu Danda. 6h de mers efectiv.

Poduri suspendate printre dealuri terasate.

Ziua 12. POKHARA (915 m)

Coboram prin Birethanti, iar masina ne va prelua de la Naya Pul ca sa ne duca la Pokhara, unde vom ajunge dupa 2 ore, probabil extenuati, dar sigur fericiti. 6h de mers efectiv.

Ziua 13. POKHARA (915 m)

Dupa micul dejun, zbor cu parapanta pentru cei mai curajosi [extracost 100 usd], deasupra lacului Phewa, cu impunatorul varf Machhapuchhre pe fundal. O vizita la centrul refugiatilor tibetani, apoi loisir la Pokhara.

Deasupra Pokharei.

Cu parapanta la Pokhara, deasupra lacului Phewa.

Ziua 14. KATHMANDU (1.400 m)

Dupa micul dejun, pornim spre Kathmandu. Ne vom opri undeva pe drum sa luam pranzul si vom ajunge in capitala pe la 3-4 dupa-amiaza. Timp berechet pentru (inca) putin shopping. Cina de bun ramas.

Ziua 15. PLECAREA

Transfer la aeroport, fluturari de batiste, imbratisari, promisiuni de revenire in Nepal. Poate pentru o drumetie pana la Tabara de Baza Everest in 2019 :)

 

Harta traseului

Elevatia traseului

abc-profile

COSTUL: 1.475 USD*

Include:

  • microbuz pentru toate deplasarile (si adusul de la / dusul la aeroport);
  • 2-3 ore de rafting, cu pranzul inclus;
  • cazare la hoteluri decente, cu mic-dejun inclus la Kathmandu si la Pokhara;
  • 9 zile de drumetie cu totul inclus (cazare la cabane, 3 mese pe zi, salariile ghidului si ale carausilor);
  • permis pentru Parcul National Annapurna si cardul TIMS (Trekkers’ Information Management System);
  • taxe de intrare acolo unde sunt necesare (Templul Maimutelor, Boudhanath, Pashupatinath);
  • cina de bun venit si cea de ramas bun.

Nu include:

  • biletele de avion Bucuresti – Kathmandu – Bucuresti: costul unui bilet in perioada respectiva: 500-700 EUR cu Fly Dubai, Turkish Airlines sau Qatar Airways;
  • taxa de viza nepaleza (25 USD);
  • asigurarea de calatorie (recomandata);
  • vaccinurile (nerecomandate, dar daca ajungi la concluzia ca e musai sa te întepi, fa-o cu cel putin zece zile înainte sa vii în Nepal);
  • evacuarea cu elicopterul din munte in situatii de urgenta (putin probabil sa fie cazul);
  • zborul de agrement spre Everest (aprox. 200 USD);
  • zborul cu parapanta (aprox. 100 USD);
  • mesele care nu au fost mentionate în sectiunea “Costul include”;
  • alte bauturi in afara de ceai, cafea, apa si tatopani (apa fierbinte), la mesele incluse;
  • echipamentul personal;
  • alte cheltuieli personale;
  • tips (pentru ghizi, carausi, sofer).

Nota: Etapa de rafting a fost anulata in urma disparitiei Capitanului Shaila la data de 21 octombrie 2017.

 *Costul e calculat pentru un grup de minimum 6 aventurieri. In cazul în care se aduna mai putini, costul se recalculeaza sau aventura se anuleaza.

INSCRIE-TE AICI!