Aventuri in Nepal, cum scrie la carte: 21 aprilie – 5 mai 2018

Daca ti-a placut cartea, s-ar putea sa-ti placa si asta…

Sega si Lama, fratiorul nepalez, iti propun un periplu fascinant, de 14 zile, alaturi de autor si de personajele din carte, prin locurile descrise in Namaste. Un roman de aventuri spirituale in Nepal (bestseller Humanitas 2013).

Curajul de a renunta la doua saptamani din viata ta obisnuita ca sa te aventurezi cu noi in fabuloasa tarisoara de la poalele Muntilor Himalaya iti va fi rasplatit din plin.

harta-nepalKathmandu. Bhaktapur. Pashupatinath. Templul Maimutelor. Boudhanath. Zbor spre Everest. Trekking in Annapurna. Rafting pe Trisuli. Zbor cu parapanta la Pokhara. Safari in jungla din Chitwan. Vizita la locul nasterii lui Buddha.

Fiecare zi din aceste doua saptamani va fi spectaculoasa si inedita. Te vei strecura pe stradutele intortocheate din Thamel, printre vanzatori ambulanti, ricse, taxiuri, dube si motociclete, vei admira frumusetea pagodelor din Piata Durbar, cele ramase in picioare dupa cutremur, vei fi fermecat de diversitatea reprezentarilor religioase din Templul Maimutelor, complex din care un singur turn s-a prabusit si cateva statui au fost avariate la cutremur, te vei reculege invartind rotile de rugaciune din jurul imensei stupa din Boudhanath, foarte putin afectata de cutremur, vei dori sa iei cu tine picturile thangka din manastirile buddhist-tibetane, te vei putea infiora pe malul raului Bagmati in fata rugurilor funerare de la Pashupatinath, vei afla ce inseamna cu adevarat un centru artistic si mestesugaresc cand vei ajunge la Bhaktapur, orasul vechi unde o parte dintre monumente au cazut la cutremur, te vei avanta pe apele involburate ale raului Trisuli cu pluta Capitanului Shaila, te vei lansa cu parapanta de la Sarangkot deasupra lacului Phewa, vei urca poteci de munte calauzit de Lama, ca sa vezi de aproape varfurile semete ale Annapurnei, te vei scalda la Tatopani in apele fierbinti, le vei cunoaste pe Maya si Sushma din Shangri-La, vei vedea cum traiesc refugiatii tibetani in tabara lor de langa Pokhara, vei intra in Gradina Sacra, unde s-a nascut Siddhartha Gautama, cel care a devenit Buddha – asta daca vei reusi sa treci de vigilentul Monstru din Lumbini deghizat intr-un sadhu, vei ajunge la Kapilavastu unde ajuns-a si Segghartha, vei patrunde in inima junglei alaturi de Hari, ghidul expert personal, vei face baie cu elefantii, vei aluneca pe raul Rapti cu canoea, printre crocodilii care se incalzesc la soare, vei dansa alaturi de calusarii din Sauraha, vei face o incursiune intr-un satuc arhaic, locuit de populatia Tharu, vei manca dal bhat cu mana goalavei zbura pana la Everest ca sa-l vezi la o aripa distanta si vei ateriza in cele din urma inapoi in Thamel, departe de toate, dar mai aproape de tine decat ai fost vreodata.

Sega, Lama si un grup de cititori-aventurieri. Pierdut si regasit in Thamel. Pema, astrologul. Boudhanath, cea mai mare stupa din Nepal. Intelepciune la 100 de rupii bucata. Thangka, pictura buddhista. Vechiul oras Patan. Roti tibetane de rugaciune. Semnatura lui Hillary. Frumoasa Asmita. Templul Maimutelor. Sculptura in lemn, la Bhaktapur.

Impresii

Dor de Nepal | Cine este Lama | Aventuri in Nepal, traite pe viu | Curaj?! Ma faci sa rad! | Gustul Nepalului | Kiss kiss kiss! | Nepalul meu | Nepalul, ca o vraja! | Aventurieri in Tara Minunilor | Namaste, my brother! | Shangri-La exista!

 

Everest, la o aripa distanta. Popas pe munte. Rucsacuri traditionale. Copii nepalezi. Cu autobuzul local. Pe malul raului Trisuli. Oale si ulcele. Asezare de munte. Pe urmele lui Buddha. Pagoda Pacii. Pe raul Rapti. O baie de praf. Tatopani, apele fierbinti. Cursa nebuneasca. Momo: coltunasi tibetani. Jeep safari. Lumbini in zori. Arheologul-sef Basanta Bidari. Unde s-a nascut Buddha. Cu Annapurna pe fundal. Dal bhat. Sega, serpasul. Batran de la munte sus. Cu Hari prin jugla. Holi, razboiul culorilor. Calugar ratacitor. Cu pluta Capitanului Shaila. Saddhusi la Pashupatinath. Deasupra Pokharei. Poon Hill, 3210 m. Swayambhunath. Manastirea din tabara de refugiati tibetani, langa Pokhara.

Itinerariu

Ziua 01: 21 aprilie 2018 | Kathmandu (1.400 m) – Te preiau de la Aeroportul International Tribhuvan din Kathmandu si te conduc in Thamel, la hotel. Vizita lejera pe stradutele intortocheate din Thamel, apoi instructajul la micuta agentie de turism a lui Lama. Cina de bun venit, intr-un faimos restaurant din Thamel.

Ziua 02: 22 aprilie 2018 | Kathmandu (1.400 m)  – Zbor de agrement in zori, pana aproape de Everest [optional, extra cost 200 USD]. Dupa ce ai trecut la o aripa distanta de varful cel mai inalt de pe Terra, te intorci la hotel pentru micul dejun. Vizitam apoi Swayambhunath (Templul Maimutelor), apoi Boudhanath, cel mai mare centru buddhist din Nepal. Cinam [extra cost] in Thamel.

Ziua 03: 23 aprilie 2018 | Pokhara (884 m)  – Plecam din Kathmandu imediat dupa micul dejun. Drumul serpuieste printre dealurile terasate, lasand sa se vada pe alocuri muntii uriasi, vesnic acoperiti de zapada. Oprim pe malul raului Trisuli si ne aventuram cateva ore pe apele învolburate, cu pluta Capitanului Shaila. Luam pranzul la Capitan acasa si de acolo plecam mai departe. Ajungem la Pokhara spre seara. Ne cazam la hotel, apoi ne completam garderoba din nenumaratele pravalii cu echipament de munte [extra cost] si ne aprovizionam cu ceva mancare uscata [extra cost] pentru drumetia care incepe a doua zi. Cinam [extra cost] la unul dintre zecile de restaurante cochete ale Pokharei dupa care ne retragem la odihna.

Ziua 04: 24 aprilie 2018 | Uleri (1.960 m) – Dupa micul dejun, ne urcam in microbuz si coboram la Nayapul. De acolo, mergem pana la punctul de control din Birethanti, unde trebuie sa prezentam documentele – permisele de intrare în Parcul National Annapurna si cardurile TIMS – Trekkers’ Information and Management System. Se ocupa Lama. Incepe urcusul, dar nu te speria: cu noi sunt cativa carausi de nadejde, numarul lor fiind stabilit de Lama in functie de marimea grupului, cantitatea si greutatea bagajelor. Dupa un popas de pranz, continuam urcusul pana la Ulleri, unde cinam si ramanem peste noapte. In total, vreo 5-6 ore de mers.

Ziua 05: 25 aprilie 2018 | Ghorepani (2.874 m) – Ne trezim dimineata devreme sa urmarim cum rasaritul inroseste creasta Himchuli (6.500 m), dupa care luam micul dejun si continuam urcusul. Poteca trece prin jungla. La un moment dat, vom vedea Coada de Peste (Machhapuchhre) printre rododendronii uriasi. Pranzim la Nangethanti, iar spre dupa-amiaza ajungem la Ghorepani, unde ne tragem sufletele la un ceai, apoi cinam si innoptam. In total, 5-6 ore de mers.

 

Ziua 06: 26 aprilie 2018 | Poon Hill (3.210 m) – Ne trezim cu noaptea in cap (4 a.m.) si urcam o ora cu frontalele aprinse pana la punctul de observatie Poon Hill, de unde putem admira cum se scalda masivul Annapurna in lumina rasaritului. Coboram inapoi la Ghorepani, luam micul dejun si pornim iarasi la drum. Ajungem la Chitre, de unde optmiarul Dhaulagiri (8.167 m) se vede in toata splendoarea. Pranzul la Sikha, dupa care continuam coborasul pana la punctul de control si in cele din urma oprim intr-un sat Gurkha, numit Ghara, unde ne odihnim, cinam si innoptam. In total, vreo 5-6 ore de mers.

Ziua 07: 27 aprilie 2018 | Tatopani (1.190 m) -Luam micul dejun si coboram apoi la Tatopani (Apele Fierbinti), pentru cateva momente de binemeritata relaxare dupa atata marsaluit. Cand ne saturam de balaceala, ne suim in (sau pe) autobuzul local si oprim la Maya & Sushma de la Shangri-La, care ne asteapta cu dal bhat delicios pe masa si raksi tare in pahare. Vicleanul de Lama va cauta sa ne convinga sa ramanem peste noapte la Sushma lui, invocand iubirea mai fierbinte ca apa de la Tatopani, dar noi nu vom ceda. Ne vom sui din nou in (sau, daca e posibil, pe) autobuzul local, calatorind asa vreo 2 ceasuri pana la Beni, de unde ne va prelua microbuzul ca sa ne duca inapoi la Pokhara. Ajungem la hotel pe inserat, probabil epuizati, dar fericiti. Ne luam la revedere de la Lama si de la porterii lui, dupa care cinam [extra cost] si ne retragem la somn.

Ziua 08: 28 aprilie 2018 | Pokhara (884 m) – Dupa micul dejun, zbor optional [extra cost 100 USD] cu parapanta deasupra lacului Phewa (daca vremea e favorabila). Vizitam apoi Tabara refugiatilor tibetani din Pokhara, unde vom lua si pranzul [extra cost]. Cinam [extra cost] la Pokhara si ne retragem la odihna.

Ziua 09: 29 aprilie 2018 | Lumbini (200 m) – Ajungem la Lumbini pe la asfintit si ne cazam. Vizitam Pagoda Pacii. Cinam si mergem la culcare.

Ziua 10: 30 aprilie 2018 | Lumbini (200 m) – Dupa micul dejun, vizitam cateva dintre manastirile buddhiste din zona, apartinand celor doua mari traditii – Theravada si Mahayana. Daca avem noroc, prof. Basanta Bidari, fostul arheolog-sef din Lumbini ne va fi calauza. Ajungem in Gradina Sacra ca sa vedem locul exact unde s-a nascut Buddha – asta daca reusim sa trecem de Monstrul din Lumbini. Dupa pranz, plecam la Kapilavastu unde se afla ruinele palatului in care a locuit printul Siddhartha Gautama pana la 29 de ani, inainte de Marea-i Renuntare. Vizitam apoi Nigrodharama, unde Buddha si-a reintalnit familia, dupa un an de la iluminare. Asistam (optional) la ceremonia de seara din Templul Coreean. Ne intoarcem la hotel, cinam si ne retragem la somn.

Ziua 11: 1 mai 2018 | Chitwan (150 m) – Pornim din nou la drum imediat dupa micul dejun si ajungem la marginea Parcului National Chitwan pe la pranz. Ne va intampina Hari, ghidul nostru expert personal. Dupa cazare si masa, vizitam un sat arhaic locuit de populatia Tharu, facem o plimbare pe malul raului Rapti si admiram apusul la marginea junglei. Urmeaza cina si apoi dansul cu Flacaii din Sauraha. Odihna.

Ziua 12: 2 mai 2018 | Chitwan (150 m) – Dupa micul dejun, ne avantam cu canoea pe raul Rapti, printre crocodilii care se incalzesc la soare. Patrundem in inima junglei, calauziti de Hari. Vizitam Centrul de Crestere a Elefantilor, apoi mergem sa facem o baie cu elefantii. Dupa pranz, plecam cu jeepul in safari: putem vedea rinoceri, elefanti salbatici, caprioare, tigri – daca, bineinteles, avem norocul sa ne iasa în cale. Calaritul elefantilor nu e inclus si nu il recomand. Ca sa te duca pe tine, omule alb, in carca, elefantii sunt loviti si impunsi incontinuu…

Ziua 13: 3 mai 2018 | Kathmandu (1.400 m) – Dupa micul dejun ne luam la revedere de la Hari si pornim spre Kathmandu, unde ajungem dupa amiaza. Pranzim pe drum [extra cost]. Restul zilei il petrecem in Thamel, la… shopping :) [extra cost]. Acum ai ocazia sa-ti umpli geanta cu suveniruri, saluri de casmir, betisoare parfumate, boluri tibetane, picturi thangka, haine sic, cadouri pentru cei dragi si cate si mai cate. Ia-ti o geanta maaare. Cina [extra cost], odihna.

Ziua 14: 4 mai 2018 | Kathmandu (1.400 m) – Dupa micul dejun, vizitam orasul istoric Bhaktapur, unde vom lua si pranzul [extra cost]. Optional si [extra cost], incheiem tura cu celebrul templu hindus Pashupatinath, pe malul raului Bagmati, unde se inalta rugurile funerare. Ne intoarcem in Thamel, pentru ultima runda de cumparaturi. Ziua se incheie cu cina de adio.

Ziua 15: 5 mai 2018 | Kathmandu (1.400 m) – In timp ce te indrepti spre scara avionului, inima iti zboara spre locurile pe care le-ai strabatut si spre oamenii pe care i-ai cunoscut aici, la poalele Himalayei. Nu intelegi cum au trecut atat de repede cele doua saptamani si promiti, asa cum au promis toti ceilalti cititori-aventurieri inaintea ta, sa revii cat de curand in Nepal, tara in care ti-ai (re)gasit inima.

Costul: 1.450 USD* (+150 USD supliment single)
Bonus: daca vii cu perechea, aveti impreuna
100 USD reducere; daca iti aduci prietenii, ai cate
50 USD reducere pentru fiecare prieten adus.

Costul include:

 • microbuz pentru toate deplasarile (si adusul de la / dusul la aeroport);
 • 3 ore de rafting, cu pranzul inclus;
 • autobuz local de la Tatopani la Beni;
 • cazare la hoteluri decente, cu mic-dejun inclus la Kathmandu si la Pokhara;
 • cazare si 3 mese pe zi (în cele 4 zile de drumetie la Poon Hill si la Lumbini);
 • permise pentru Parcul National Annapurna, permise pentru Parcul National Chitwan, taxe de intrare acolo unde sunt necesare (Templul Maimutelor, Boudhanath, Bhaktapur, Tatopani, Gradina Sacra din Lumbini etc.);
 • salariile carausilor (de regula 1 caraus la 2 aventurieri);
 • pachet complet la Chitwan (cazare, 3 mese pe zi, ghid, canoe, safari cu jeepul, plimbare prin jungla, spectacol cultural etc.);
 • cina de bun venit si cea de ramas bun.

Costul nu include:

 • zborul Bucuresti – Kathmandu – Bucuresti;
 • taxa de viza (25 USD);
 • asigurarea de calatorie (obligatorie);
 • vaccinurile (daca ajungi la concluzia ca e musai sa te intepi, fa-o din timp, cu cel putin zece zile înainte sa vii in Nepal);
 • zborul de agrement spre Everest – 200 USD;
 • zborul cu parapanta – 100 USD;
 • mesele de pranz si cinele care nu au fost mentionate in sectiunea “Costul include”;
 • in cele 4 zile la munte, alte bauturi in afara de ceai, cafea, apa si tatopani (apa fierbinte) la mesele incluse;
 • echipamentul personal;
 • alte cheltuieli personale;
 • tips (pentru ghizi, carausi, sofer).

Nota: Etapa de rafting a fost anulata in urma disparitiei Capitanului Shaila la data de 21 octombrie 2017.

 *Costul e calculat pentru un grup de minimum 6 aventurieri. In cazul în care se aduna mai putini, costul se recalculeaza sau aventura se anuleaza.

INSCRIE-TE AICI!