Maya & Sushma

Maya & Sushma

„Lama isi ia inima in dinti si o apuca pe Sushma de talie, tragand-o spre el dragastos si prezentandu-mi-o drept ‘my second wife’. Fara sa zica nimic, femeia il respinge ferm, dar cu blandete, facandu-si apoi de lucru cu niste rufe pe care le intinde pe sarme, la uscat. Sa nu ne vada lumea, sare Lama repede sa-mi explice comportamentul ei. Ca sa-i pastreze onoarea intacta, se abtine de la alte gesturi compromitatoare si se retrage cuminte la masa de pe terasa, prefacandu-se absorbit de colectia lui de poze, pe care le stiu deja cu ochii inchisi. Ma trantesc si eu pe un scaun, alaturi, sa-mi odihnesc oasele obosite dupa cele cinci-sase ore de urcus. Lama insa nu poate sta locului, oricat s-ar stradui. E ca un cal naravas priponit la stand. Strasnica femeie, mai necheaza el din cand in cand, aruncandu-i pe furis priviri pofticioase. Ispravind cu rufele, Sushma ofteaza si se asaza langa Lama, zambind incurcata. Vrea sa zica ceva, dar nu-i iese. Nu stie engleza, ma lamureste Lama. Nu stie engleza, dar ar vrea sa-ti spuna ca sotul ei e plecat la munca in Japonia si ca lumea nu trebuie sa afle de iubirea noastra. Sa ramana secretul nostru, OK, frate Sega? ma implora el. Sushma tace in nepaleza si se uita la poze, chicotind o singura data, scurt, cand da peste nevasta lui Lama. This my first wife, se simte el dator sa ne spuna, de parca n-am sti.

Ooo, aa, m, mn, gao, m, oa, mn, mnaa, face personajul rasarit in fata noastra, cu o galeata de plastic intr-o mana si cu o lopata murdara de balegar in cealalta. Ne ureaza bun venit, traduce Lama onomatopeele. E surdomutul, ajuta la gospodarie, mai adauga el. Apoi rar, cu voce tare, in engleza: Namaste, bine te-am gasit, fratioare! Si din nou in soapta, catre mine: nu aude, nu vorbeste, dar e atent la cele mai mici gesturi si stie sa citeasca de pe buze, smecherontul. Nimic nu-i scapa, asa ca ai grija ce faci cu domnisoara invatatoare, he-he-he, uite-o ca vine, e la poarta… Miss, striga Lama dupa femeia cu batic, jeansi si camasa western, care tocmai a intrat in curte, how are you, Miss? Namaste, this is Sega, yes, the very nice man from Romania, Miss! Stie engleza la perfectie, mi-o lauda Lama la ureche, puteti vorbi cate-n luna si-n stele. Miss e cumnata Sushmei, mai apuca el sa-mi zica pana ce domnisoara invatatoare ajunge la masa noastra. Fara o vorba, Miss ocupa scaunul ramas liber si se lipeste de mine de parca m-ar sti de cand lumea. Vai, ce bine va sta impreuna, se bucura Lama ca un copil, in timp ce domnisoara invatatoare ma soarbe prin fanta ingusta a ochilor pronuntat tibetani, pe deasupra ochelarilor cu rama subtire. My name is Maya, imi sopteste ea in cele din urma. Maya – you mean illusion? o intreb. No illusion, surade Miss, ascunzandu-si niste suvite rebele sub batic. Love, raspunde ea gales. Maya mean love…” – Namaste. Un roman de aventuri spirituale in Nepal

Aventureaza-te in Shangri-La, unde cele doua doamne te asteapta cu dal bhat delicios pe masa si raksi tare in pahare.

maya-sushma-sq„La noi in Shangri-La nu s-a schimbat nimic dupa cutremurul din 2015. Vino la noi si te vom indestula cu dal bhat la fel de bun ca intotdeauna.”

Maya & Sushma