Rahul, monstrul din Lumbini

Monstrul din Lumbini

„Monstrul din Lumbini rade rar, ha… ha… ha. Cumplit. Ti-am mai zis, continua el, oamenii stramba adevarul ca sa-sssi dea importanta. Dar tu trebuie sa privesti dincolo de aparente, Sega, ia uita-te in ochiul meu… Nu ma pot uita, recunosc scarbit. Pentru ca-ti dai importanta! Imi fac curaj si-l privesc in ochi. Tu… ma vezi? il intreb, patinand ingretosat pe suprafata alburie. Nu, Sega, dar te simt. Dintre toti cei care trec pe aici, putini imi arunca in treacat nissste banuti, insa n-o fac pentru mine, ci pentru orgoliile lor. Vezi tu, ei se folosesc de mine, nu eu de ei. Cei mai multi insa, trec repede sssi scuipa scarbiti in laturi, rugandu-se sa nu se pricopseasca cu niscai plozi frumosssi ca mine. Sssi mai sunt cativa atrasssi de uratenia mea. Tu esssti unul dintre ei. Poate ca as fi trecut si eu mai departe, scuipand in laturi, dar m-a atras vocea ta, care nu se potriveste cu trupul, ii marturisesc. Vocea ta blanda si catifelata m-a atras. Nu-i adevarat, ma contrazice el, asta doar te-a facut sa te apropii. De atras, te-a atras diformitatea… Ai dreptate, recunosc incurcat, dupa un moment de reflectie. La cat esti de slut, sa stii ca mi-a trecut prin cap ca ai putea fi diavolul in persoana. Cand te aud si cum suieri ca un sarpe… Pai vezi ca esssti cressstin? Numai voi, cressstinii, vedeti diavoli sssi acolo unde nu-s. De ce sunteti atat de infricosssati? Atat de incordati? Relaxeaaaaza-teee… Chiar sunt curios cum puteti iubi daca va este atat de frica? Iubirea nu se poate nassste din frica. Din suferinta da, cand descoperi cauza ei, ignoranta. Dar nu din frica. Frica se nassste atunci cand incerci sa aperi ceea ce oricum n-ai. Crezi tu ca ai, insa de avut, n-ai avut niciodata, doar ti s-a spus ca ai sssi tu ai crezut, pentru ca n-ai vazut adevarul. E ca atunci cand visezi ca ai avere sssi te temi ca o vei pierde sau ca cineva ti-o va fura daca n-o pazesssti bine. Cand te trezesssti, vezi ca esssti asssa cum erai, adica lefter. De ce ti-ar mai fi frica? Cu cat crezi ca ai mai mult, cu atat ti-e mai frica. Celalalt nume al avutiei e mandria. Unde e mandria, e sssi frica. Uita-te bine la mine, ce am eu? Picioarele astea ca nissste radacini noduroase de pipal? Capul asta cat un bostan? Ochii assstia care nu vad? Nu sunt ale mele, Sega. Sunt doar manifestari. Eu n-am nimic. Sunt trecator prin corpul meu. Foarte curand, acest corp va fi prea obosit sssi atunci ne vom lua ramas-bun. Dar acum sunt aici sssi asta e tot ce conteaza. Ai priceput?

Al naibii diavol, tare alunecos mai e. Exact ca un sarpe. Imi fac curaj si-l intreb direct: de ce esti asa de stramb? Karma, imi raspunde el linistit. Corpul e oglinda trecutului meu. Inima, viitorul. Sssi una, sssi alta se intalnesc aici sssi acum, in prezent. Unde se sfarsssessste o lume sssi incepe o alta… Dar oamenilor le place sa deformeze adevarul pentru ca adevarul drept nu le spune nimic… Vrei sa zici caaa exista un adevar drept in toata povestea asta? Bineinteles, numai ca tu nu esssti dispus sa asculti. Ba bine ca nu. Atunci mai introdu zece rupii in aparat. OK, e un pret mic pentru un adevar mare. Si-acum te ascult. Asculti? Da, ascult.

Dupa douazeci de ani de la casatoria cu Suddhodana Gautama, inteleptul rege al clanului Shakya din Kapilavastu, neasemuit de frumoasa regina Maya Devi a ramas insarcinata. Se spune ca s-a intamplat intr-o noapte cu luna plina, in urma unui vis cu un elefant alb, care i-a intrat in pantec prin partea dreapta. Un elefant alb, ca acela din camera Odetei, cusut cu paiete argintii? imi amintesc eu, emotionat. Intocmai. Elefantul alb inseamna puritate sssi intelepciune, fix cele doua aspecte ale relatiei tale cu Odete. Cand a simtit ca i-a venit sorocul sa nasca… Cui, Odetei??! tresar. Nu, Sega, reginei Maya. Cand i-a venit sorocul, regina a parasit palatul din Kapilavastu pentru a nassste, conform traditiei, in casa parinteasca, la Devadaha, in regatul Koliya. Numai ca mult asssteptatul eveniment s-a intamplat pe drum. Chiar aici, intr-o zi de primavara, cand natura era in floare. Aici, chiar pe locul unde stai tu?! il intrerup nerabdator sa aflu. Nu, Sega, daca vrei sa vezi locul cu pricina, va trebui sa treci de mine, ham, ham, harrr, marrr, dar sa ne intoarcem la povestea noastra. Fermecata de splendoarea si mireasma parcului din Lumbini, regina a poruncit alaiului sa opreasca. A coborat din palanchin, s-a racorit intr-un ochi de apa limpede, numit azi Lacul Sacru, apoi s-a retras sa se odihneasca sub un sal. Acolo, sub arborele acela, au cuprins-o durerile facerii. Sssi Maya Devi s-a agatat de o creanga inflorita sssi astfel a inceput travaliul. Cat ai clipi, slujnicele au ridicat un paravan, ca regina sa poate nassste in tihna. Ei, sssi dupa acest paravan s-a petrecut miracolul: din coasta Mayei, pe unde intrase elefantul in noaptea imaculatei conceptii, a iesssit viitorul Buddha. Florile parfumate de sal s-au scuturat peste mama sssi peste nou-nascut sssi doua fiinte celeste i-au primenit cu apa curata, turnata din potiruri aurite. Pruncul a facut apoi sssapte passsi inspre nord, directia din care au venit Arya, cei nobili, sssi sssapte frunze de lotus au rasarit sub talpile sale. Dupa aceea a grait limpede, cu glas nobil sssi puternic, de bivol sssi de tigru:

Eu sunt stapanitorul, cel dintai al acestei lumi. Aceasta e nasssterea mea cea de pe urma, alta intoarcere nu va mai fi.

Pruncul a aratat apoi cu o mana in sus sssi cu cealalta in jos, semn ca va uni cerul cu pamantul… Dar vad ca te-am plictisit, casssti. Nu crezi povestea asta? E o poveste minunata, miraculoasa, senzationala, n-am ce zice, ii raspund, insa prea-i cusuta cu ata alba, pardon, brodata cu fir de aur. Mie-mi plac povestile mai simple. Ai dreptate, face uratania, dand din capul cat o banita. Ssstii ceva? Avem aceleasssi gusturi. Adevarul e ca povessstile astea sunt savurate de cei care-sssi croiesc vietile dupa ele. Insa nici eu, nici tu nu suntem asssa. Noi nu vrem sa ne pierdem vremea cautand sensuri ascunse printre randurile frumos insailate. Prin urmare, Sega, iata varianta simpla: acum 2.500 de ani, intr-o frumoasa zi de primavara a anului 623 inainte de Isus, Maya a nascut sub arborele sal un baietel perfect sanatos, pe care l-a spalat apoi intr-un ochi de apa limpede, numit azi Lacul Sacru. Cateva zile mai tarziu, Maya Devi, cea care a dat nastere viitorului Buddha, s-a stins. Intors la Kapilavastu, pruncul a primit de la tatal sau, Suddhodana, numele de Siddhartha, sau Siddhathha in Pali – cel ce isssi atinge tinta… E mai bine asssa? O, mult mai bine, ma arat eu incantat. Povesssti, Sega. Povessstile pot fi seducatoare, povessstile pot fi delicioase, povessstile pot starni controverse ori dispute aprinse, povessstile pot tine de cald sssi uneori de frica, dar… tot ce conteaza pana la urma e ca Buddha exista aici sssi acum. Uita-te in ochii mei, in surasul meu sssi ai sa-l vezi. Il vezi?

Tacem o vreme si unul, si altul. Tacerea a coborat peste noi ca o ploaie parfumata, cu flori de sal, in miez de primavara. Si in el ma vad pe mine. Cum sunt eu pe dinafara asa e el pe dinauntru. Cum e el pe dinafara asa sunt eu pe dinauntru. Cine-i pana la urma monstrul din Lumbini? Aici si acum suntem unul… Namaste, rostesc eu inclinandu-ma. Aici sssi acum, murmura el multumit, ca un Yoda. Deci aici, repet eu aproape iluminat, ca un Skywalker. Da, aici, cu 2.500 de ani in urma… Pot intra acum in Gradina Sacra? Cu cea mai mare placere, dar sa nu uiti sa-ti iei bilet de la ghissseu, nu e scump, doar cateva rupii. Sa-ti mai spun insa ceva, inainte sa ne despartim. Ca sa ajungi sa vezi dincolo de aparente, trebuie sa te uiti de mai multe ori, nu o data. Si din mai multe unghiuri. Trebuie sa afli mai multe povesssti, nu una singura. Pana ai sa intelegi ca toate povessstile arata spre adevar, dar nu duc spre adevar sssi nici nu sunt adevarul. Si… Namaste? indraznesc eu. E tot o poveste, Sega. Povestea ta. Ea n-a existat pana la tine. Deci nu renunta, cauta sa-ti scrii povestea. Cinstit, pas cu pas, iar la sfarsssit vei intelege ce esssti sssi ca nu esssti povestea. Nu te lasa furat de somn, de vise. Vegheaza, Sega… La revedere, Yoda, pardon, swami, n-o sa uit ce m-ai invatat. Voi cauta de-acum incolo asa cum cotrobaiam prin saltarele bunicii, cand eram mic. Nu voi cauta ceva anume, ceva ce n-am cunoscut inca, inchipuindu-mi cum ar trebui sa fie. Cautand astfel, voi cauta mereu in van si nu voi gasi nimic, iar inima mi se va intuneca de tristete, oarba la comorile din jur. Voi cauta altfel, voi cauta minunandu-ma de orice-mi va iesi in cale, cum faceam atunci. Tot asssa, Sega, tine-o drept inainte. Ghissseul e la cativa zeci de metri in fata, pe aleea asta.” – Namaste. Un roman de aventuri spirituale in Nepal

Aventureaza-te in Gradina Sacra din Lumbini, locul unde s-a nascut Buddha; va trebui sa treci de Rahul, monstrul care te asteapta sa-i dai obolul.

monstrul-sq„Cutremurul din 2015 ssss-a intamplat din cauza ca oameni ssssunt rai sssssi i-au ssssuparat pe zei… Ssssau, daca vrei, din cauza ca sssstam pe marginea unei placi tectonice care intra pe ssssub alta, producand tensssiuni mari, care din cand sssse mai elibereaza. Oricum, la Lumbini nu ai treaba cu nici un cutremur. Ai treaba cu mine.”

Rahul, Monstrul din Lumbini