Nepalul, ca o vraja!

mioVraja tine si dupa ce deschizi ochii. Nu se sfarseste, din contra, se amplifica. Aici e patria varfurilor si a vailor, a bogatiei si a saraciei, a dulcelui si picantului, a contrastelor. Cum sa vezi ADEVARUL daca n-ar exista contrastul? Cel mai inalt varf din lume, Everestul, iti da binete, te intampina cu Namaste in imparatia lui. Ai zice ca e rece, nu e. E doar maret si puternic. Puternic in gingasie, delicatete si blandete. Se lasa cucerit, te recunoaste daca esti puternic. Iti da voie sa-l cunosti, te provoaca fara sa te saboteze, te provoaca intr-o lupta dreapta. Castigi – te recunoaste drept invingator, fara resentimente, te vede drept egal; te prabusesti sau renunti – continua sa te placa. Iti zice “poate nu-i acum momentul tau, poate alta data”… Daca insisti, e crud si s-ar putea sa-ti spuna “Nu-s de tine, poti plati cu viata!”

Nepalul e culoare, e miros de mirodenii, e vioiciune, e puritate, e natural, e autentic. Falsitatea se vede aici ca intr-o oglinda si nu-i convine; nu e locul ei. Nepalul e un dascal, o carte vesnic deschisa. Nepalul m-a invatat ca singurul adevar care exsita este cel trait de mine insami. Asa ca am sa va vorbesc de adevarurile mele, cele traite, nu cele despre care doar am auzit. Singurul mod prin care poti afla ceva este sa traiesti acel ceva.

Poti vedea sute de reportaje si fotografii despre jungla, pasari si animale. Insa pana nu-i simti mirosul, pana nu simti frica trecandu-ti prin maduva oaselor atunci cand o cutreieri, pana nu-i vezi frumusetea culorilor, nu stii ce-i jungla, nu stii ce-i imparatia animalelor, a pasarilor, a insectelor, a plantelor, a soarelui, a umbrei.

Plimbarea la ora 6 dimineata, printr-o ceata de s-o tai cu cutitul, asa, ca sa fie contextul mai cutremurator – ca deh, are si ceata rolul ei in inchipuirile tale – pe rau, intr-o barca minuscula, intesata de oameni. Intrebarea zilei: se rastoarna sau nu se rastoarna? Adrenalina pura. Si, ca sa vezi, totul decurge perfect. Pasari, pesti, crocodili, eu in armonie cu natura… M-am simtit ca intr-o dimineata de rugaciune. Natura imi era altar. Meditatia sufletului dansand cu intregul…

Ajunsa la mal, incepe calatoria prin jungla si savana. AUTENTICA traire. Jungla nu poate fi descrisa in cuvinte, jungla “te traieste” sau “te omoara”, nu exista cale de mijloc. E periculoasa si in acelasi timp atat de primitoare. Jungla e o loterie, o ruleta ruseasca, dar si un plan de management, nu depinde doar de tine sa supravietuiesti. Are regulile ei, nu cele stabilite de Om, cele sociale. Vrei nu vrei, aici intervin legile naturii. Daca le incalci, nu exista varianta inchisorii, nici a amenzii penale sau a suspendarii pedepsei; aici ,,platesti’’ cu Viata. Asa ca ATENTIE! Cu Natura nu se negociaza! Am respectat regulile nescrise, am supravietuit, fericita, cu tolba umplandu-se de experiente traite, nu doar imaginate: rinocerul pe care l-am intalnit e dovada vie ca-s norocoasa. Cum adica de ce-s norocoasa? Normal ca sunt! Rinocerul era pe malul celalat al raului, ca daca ar fi fost pe malul pe care ne aflam noi, as fi fost nevoita sa constatat cat de repede pot sa alerg… sau nu.

Va invit sa experimentati si voi, Chitwan e un loc mirific. Ce sa va mai povestesc de elefanti, m-au fascinat: imensi si blanzi, ochii lor un ocean de liniste.

Oooo, era sa uit, am fost si la Caminul Cultural din Sauraha, am dansat pe cinste dansuri traditionale cu flacaii Tharu. Asta nu e de ratat, e mai incitant decat la un bal de diamant, unde totul e previzibil, organizat. Aici fiecare facea ce simtea, nu ce “scrie la eticheta”. Povestind, retraiesc vioiciunea si pasiunea cu care oamenii aceia dansau si cantau. Orchestra era formata din instrumente traditionale, rasunatoare, mai ceva ca la concertul de Craciun de la Viena. Cum se zice: nu conteaza mortul, inmormantarea sa fie frumoasa! Important este contextul, daca ai sufletul deschis experientelor, orice lucru trait la maxim “graveaza” o amintire in suflet.

Lumbini, oaza spiritualitatii nepaleze. Locul nasterii lui Budhha. Aici te intalnesti cu o liniste pe care nu ai cu ce sa o asemeni… N-o poti recunoaste, trebuie sa o cunosti intai de toate. Nu poti recunoaste ceva ce nu cunosti. Dupa ce calci pamantul de aici, dupa ce inspiri si expiri, intelegi altfel viata, te intelegi pe tine, intelegi Universul. Desculta pe urmele lui Budhha, asa am petrecut zilele aici. Cu Sega ghid, ai putea merge pana la capatul lumii, nu simti cand trece timpul, nu simti cand iti expira viza – sincer, pana si o amenda pentru depasire devine suportabila… Simplitate si maretie, asa as descrie Lumbini.

Nepalul e intreg, pentru ca intregul e si bogatie, si saracie. Si foame, si beslug. Si intuneric, si lumina. Si moarte, si renastere. Si iubire, si ura… Altfel n-ar fi decat o parte. Nu-i doar saracie aici, ceea ce se vede e numai o parte a intregului. Cealalta jumatate, bogatia, exista, dar nu se vede, ci se simte. Aventureaza-te si tu, asta e descrierea trairilor mele. Vino sa experimentezi cu sufletul tau.

MIO RA

(Fotografiile sunt din arhiva personala a lui Mio)

Mio s-a aventurat in Nepal alaturi de Sega, in februarie 2014. Daca vrei si tu sa te aventurezi, clic aici.