Pe calea lui Buddha: 27 mai – 11 iunie 2018

kopan

Sa pasesti pe calea lui Buddha inseamna, de fapt, sa pasesti pe calea trezirii.

Calatoria de 16 zile pe care ti-o propun te va purta din Kathmandu – capitala nepaleza – pana la Lumbini, locul din sudul Nepalului unde s-a nascut Siddhartha Gautama, cel care avea sa devina Buddha.

Te invit sa descoperi alaturi de mine tara de la poalele Himalayei si buddhismul. Te invit, de fapt, intr-o calatorie spre tine insuti. Te invit sa te (re)descoperi.

Roata Dharmei incadrata de doua caprioare

Descopera buddhismul. Curs introductiv de 10 zile intr-o manastire buddhista.

 • Descopera buddhismul urmand un curs de 10 zile intr-o manastire buddhista si schimba-ti felul in care te raportezi la propria viata si la semeni.
 • Patrunde invataturile unei traditii stravechi, care le-a adus multora echilibrul, pacea si fericirea de-a lungul secolelor.
 • Deprinde metode de meditatie care te vor ajuta sa devii mai linistit si mai concentrat in activitatile tale de zi cu zi.
 • Fa-ti noi prieteni, oameni asemanatori tie, din toate colturile lumii.
 • Daca te intereseaza buddhismul, daca doresti sa absorbi invatatura buddhista autentica, acest curs e pentru tine.
 • Daca intampini in viata ta probleme precum emotiile incontrolabile, insatisfactia etc., acest curs iti va oferi suportul pentru abordarea eficienta a acestora, ceea ce va duce la o viata mai buna, mai semnificativa;
 • 10 zile de reflexie si introspectie, de timp cu tine insuti, departe de lumea inlantuita, intr-un cadru ideal cum nu gasesti in viata ta obisnuita, plina de solicitari si distractii de tot felul.

Bazat pe Lam Rim (Calea treptata spre iluminare) si predat de calugari buddhisti, acest curs introductiv este ideal pentru incepatori si ofera o privire de ansamblu asupra principiilor fundamentale ale buddhismului tibetan, pe care le poti aplica mai apoi in viata ta de zi cu zi.

Invatura predata nu este insa una teoretica, ci se bazeaza pe o practica meditativa sustinuta, o componenta speciala a acestui curs introductiv fiind retragerea in tacere timp de 2 zile, retragere menita sa aprofundeze si sa integreze prin experienta directa invataturile primite.

Cursul e rezidential, cu cazare si masa inclusa, si se va desfasura in manastirea buddhista situata pe dealul Kopan din Kathmandu, unde vietuiesc peste 300 de calugari nepalezi, tibetani si vestici, care si-au dedicat viata studierii si practicarii invataturilor lui Buddha Shakyamuni, asa cum au fost ele transmise de Lama Tsong Khapa, fondatorului traditiei Gelug, din care provine Dalai Lama.

Programul zilnic incepe la ora 6.30 si se incheie la ora 21.00, cu meditatia de seara. Tacerea este mentinuta de la ora 22.00 pana la pranz, a doua zi, pentru a te ajuta sa-ti pastrezi mintea focalizata pe cele transmise. Sunt incluse sesiuni de meditatie, invataturi si grupuri de discutie, iar calugarii vor fi bucurosi si disponibili sa te asiste la nivel personal.

calvin

Dar stai asa, de ce Nepal si nu Tibet?

Asa cum probabil stii, Tibetul se afla sub ocupatie chineza din 1950, insusi Dalai Lama luand calea exilului in 1959 si stabilindu-se in India. In zilele noastre, buddhismul este practicat in Tibet cu frica in san, vizitatorii sunt atent supravegheati de serviciile secrete chineze, iar de cursuri de meditatie sau de retrageri in manastiri nici nu poate fi vorba.

In Nepal, tara strabatuta odinioara de caravane in drumul lor din Tibet spre India si inapoi, s-au stabilit de-a lungul secolelor foarte multi tibetani, care au construit manastiri, continuand astfel traditia buddhista, in pace, libertate si cu autenticitate. Manastirea Kopan este una dintre aceste manastiri care pastreaza nealterata traditia buddhista Mahayana (Marele Vehicul), asa cum a fost ea transmisa prin scoala Gelug.

Prin urmare, daca te intereseaza buddhismul tibetan, gasesti invatatura autentica in Nepal. Tara de la poalele Himalayei unde te astept pe 7 mai 2017, pentru o calatorie de 16 zile. O calatorie spre tine insuti.

Manastirea din tabara de refugiati tibetani, langa Pokhara.

Ziua 1: 27 mai 2018

Sosirea la Kathmandu. Te preiau de la aeroport si te duc la hotelul din Thamel, cartierul turistic din inima capitalei nepaleze. Dupa ce iti revii putin, te provoc la o plimbarica pe stradutele intortocheate, care se incheie cu Cina de Bun Venit.

Ziua 2: 28 mai 2018

Cine doreste poate opta pentru zborul din zori spre Everest [extra cost, 200 USD]. Dupa zbor si dupa micul dejun, o vizita la Templul Maimutelor, unde hinduismul si buddhismul vajrayana se intrepatrund. Mergem apoi la Boudhanath, un important centru spiritual al buddhismului tibetan, reprezentat de cea mai mare stupa din Nepal. Aici luam pranzul [extra cost] si vizitam un atelier de pictura thangka. Dupa care, optional, mergem la Pashupatinath, pe malul raului Bagmati care strabate orasul Kathmandu, unde rugurile funerare ard zi si noapte [extra cost, 10 USD]. Ne intoarcem in Thamel. Cina [extra cost]. Odihna.

Ziua 3: 29 mai 2018

Este ziua in care lumea buddhista sarbatoreste nasterea lui Buddha. Dupa micul dejun pornim spre Lumbini. Drumul e lung si greu, vom ajunge spre asfintit. Va fi o seara speciala, pe care o vom petrece chiar in Gradina Sacra, la locul in care s-a nascut Buddha acum 2.500 de ani.

Ziua 4: 30 mai 2018

Vizitam Kapilavastu, unde a trait printul Siddhartha pana la 29 de ani, inainte de Marea-i Renuntare. Ne adaptam apoi programul in functie de alte evenimente locale, care ne-ar putea interesa.

Ziua 5: 31 mai 2018

Dupa micul dejun, pornim inapoi spre Kathmandu, unde ajungem dupa-amiaza. Program de voie. Pranzul pe drum [extra cost], cina la Kathmandu [extra cost].

Zilele 6-15: 1-10 iunie 2018

Invatam sa pasim pe calea lui Buddha, invatam cum sa meditam de la calugarii buddhisti tibetani din Manastirea Kopan, unde ne vom retrage pentru 10 zile, cat dureaza cursul.

Ziua 16: 11 iunie 2018

Ultima zi la manastire. Cursul se incheie la pranz, transfer in Thamel si / sau direct la aeroport.

kopan1

Costul: 700 USD

Include:

  • microbuz pentru toate deplasarile (inclusiv adusul de la / dusul la aeroport);
  • cazare la hoteluri decente, cu mic-dejun inclus la Kathmandu si mic-dejun + cina la Lumbini;
  • taxe de intrare acolo unde sunt necesare (Boudhanath, Pashupatinath etc.);
  • cina de bun venit;
  • curs si cazare cu pensiune completa la manastire, timp de 10 zile.

Nu include:

  • biletele de avion Bucuresti – Kathmandu – Bucuresti
  • taxa de viza nepaleza (25 USD);
  • asigurarea de calatorie (obligatorie);
  • vaccinurile (daca ajungi la concluzia ca e musai sa te intepi, fa-o, dar din timp, cu cel putin zece zile înainte sa vii în Nepal);
  • zborul de agrement pana aproape de Everest (aprox. 200 USD);
  • mesele care nu au fost mentionate în sectiunea “Costul include”;
  • alte cheltuieli personale.

INSCRIE-TE AICI!