Lama, ghidul cel nebun

Lama si muntii

„You city boy, you don’t like mountain, ya, I know, Lama knows. Poftim?! Caut in toate partile, intrigat, dar nu dibui sursa vocii. Ya, you tall guy, you don’t like mountain, I know, ya, ya. La naiba… Ma uit in jos si descopar o starpitura de nepalez tuciuriu, cu trasaturi asiatice pronuntate – pometi proeminenti si ochi foarte ingusti. Nepalezul cel pirpiriu e imbracat intr-o camasuta cadrilata, cu maneci scurte, iar pe cap are o sepcuta candva alba, acum ingalbenita, pe care abia se mai poate citi ‘Mountain Guide’. Lama knows, continua el intr-o doara, parand mai preocupat de suvoiul de turisti decat de mine, you city boy. Cum isi permite?! Pana aici, i-o retez. Daca vrei sa stii, chiar sunt de la munte. De Tara Barsei ai auzit? Brasov, Romania? Muntii Fagarasi? Bucegi? Piatra Craiului? N-ai auzit? Eram sigur. Avem si noi muntii nostri, sa stii, un fel de Himalaya pitici, asa ca tine. OK, brother, rade el fara sa se supere, then let’s go trekking tomorrow. Lama professional mountain guide, Lama knows good places, Lama take you see the real Nepal, man, brother. Lama take you Shangri-La, ya, ya, ya. Lama knows sure take you there, imi sopteste nepalezul conspirativ, lipindu-se de mine… Shangri-La e o poveste, omule, lasa imbrobodeala, il imping eu usurel.” – Namaste. Un roman de aventuri spirituale in Nepal

Daca l-as fi intalnit pe Yeti, poate ca viata mea ar fi fost una mai linistita… Dar intr-o buna zi de octombrie a anului 2008, pe cand bantuiam prin Thamel, cartierul turistic din Kathmandus-a intamplat sa dau peste Lama. Despre pezevenghiul ghid montan din neamul Tamang am scris pe larg in Namaste. Un roman de aventuri spirituale in Nepal, numai ca Lama e un personaj prea complex ca sa incapa intre doua coperte. Trebuie sa-l cunosti in carne si oase daca vrei sa afli cum de reuseste nepalezul asta maruntel sa fie in acelasi timp si Zorba, si Buddha. Am inceput prin a-l uri din tot sufletul si am ajuns sa-l iubesc din toata inima.

In noiembrie 2013, dupa ce Editura Humanitas a publicat a doua mea carte, m-am intors in Nepal, la fratele meu, Lama. Trecusera 5 ani de cand il vazusem ultima oara.

M-a intampinat la aeroport jovial si efervescent, asa cum il lasasem, si mi-a daruit un fular de casmir, ca sa trec iarna fara probleme. La randul meu, i-am facut cadou cartea purtata peste mari si tari, iar apoi, inghesuiti in micuta lui agentie de turism, trekking si expeditii din Kathmandu, un birouas de cinci metri patrati doldora de harti, pliante turistice, echipament de urcat pe munte si afise infatisand peisaje nepaleze care taiau rasuflarea, ne-am pus pe treaba cu toata seriozitatea. Dupa nenumarate variante analizate (eu), povesti interminabile (el), ceaiuri nepaleze baute si portii de momo infulecate (amandoi), am pus la cale o aventura… cum scrie la carte.

Incepute in primavara anului 2014, aventurile nepaleze pe urmele cartii au continuat si in primavara anului urmator. Anul cutremurului. Evenimentul din 25 aprilie 2015 ne-a surprins undeva pe traseu, la poalele Muntilor Annapurna, de pe care tocmai coboraseram. Nimeni din grupul nostru nu a avut de suferit, insa, din nefericire, familia lui Lama si carausii nostri au cunoscut din plin efectele devastatoare ale cutremurului. Casele lor s-au prabusit sau au ajuns de nelocuit, agoniseala de o viata a fost facuta una cu pamantul, acesti oameni trezindu-se dintr-odata – ca milioane de alti nepalezi – pe drumuri.

La numai o zi de la dezastru, am initiat o campanie de strangere de fonduri pentru Lama si ai sai, campanie intitulata “Give Love, Give Happy” dupa vorba pe care el o repeta intruna, neobosit. Peste 100 de oameni inimosi au sarit imediat in ajutor si in mai putin de 10 zile am reusit sa punem la dispozitia sinistratilor nu mai putin de 10.000 USD, bani cu care au fost cumparate alimente, lucruri de stricta necesitate (paturi, prelate, medicamente) si au fost construite adaposturi solide pentru a trece cu bine perioada grea a musonului.

ed-specialaAutorul multumeste Editurii Humanitas care a binevoit sa continue aceasta campanie prin publicarea editiei speciale a cartii Namaste. Un roman de aventuri spirituale in Nepal, beneficiile obtinute din vanzare fiind donate lui Lama si alor sai, pentru a-i ajuta sa-si refaca vietile distruse de cutremurul din 25 aprilie 2015.

Aventureaza-te pe potecile din Himalaya asa cum scrie la carte, alaturi de Lama, ghidul montan cel Zorba si Buddha.