Aventurieri in Tara Minunilor

Cu Sega la Kapilavastu

Nu se iveste prea des ocazia de a calatori impreuna cu autorul prin locurile descrise intr-una din cartile sale. La drept vorbind, nici n-am auzit de una ca asta pana acum.

Sunt un calator impatimit si un cititor avid, asa ca “Aventurile in Nepal” mi s-au potrivit de minune, ba chiar am avut sentimentul ca Sega a creat programul acesta special pentru mine. Cum sa-l ratez??? Mi-am dorit din tot sufletul sa fac parte din primul grup de aventurieri si, astfel, in prima zi a anului 2014 am aterizat plin de entuziasm la Kathmandu.

Trupa vesela Victorie la Poon Hill Momo Mmmomo Trisuli beach Elefant Kalachakra Maimutoiul Dal bhat Trupa in Bhaktapur Batranica din Bhaktapur Cu Sega la Kapilavastu

Timp de doua saptamani m-am simtit ca intr-o poveste pe care, daca as avea talentul sa o scriu, as intitula-o „Aventurieri in Tara Minunilor”. Caci asa mi s-a parut mie Nepalul: o tara a minunilor, o comoara ascunsa la poalele Himalayei. Neplul e o tara saraca doar pentru ochii ce n-au invatat sa vada. Sigur ca drumurile sunt rele si locurile relativ greu accesibile, dar rasplata e pe masura.

Am vrut sa experimentez totul: am carat (pe o portiune scurta, ce-i drept) ca un serpas, am condus microbuzul (pe care l-am bagat intr-un sant dupa nici o suta de metri, nefiind invatat cu virajele stranse spre stanga luate cu volanul pe partea dreapta), am vaslit canoea pe raul Rapti (pana s-au luat crocodilii dupa mine), am vrut sa pilotez avionul spre Everest (dar nu m-a lasat capitanul), am zburat cu parapanta (pentru prima oara), am mancat dal bhat cu mana goala, am mangaiat elefanti (rinocerii au fugit de mine), am baut raksi (tuica locala, de la Shanti din Sauraha), am meditat (putin) la Lumbini, locul unde s-a nascut Buddha, si am vizitat palatul din Kapilavastu, unde a trait Siddhartha pana cand s-a hotarat sa porneasca pe calea iluminarii.

Din pacate, cele doua saptamani in Nirvana s-au incheiat mult prea repede si iata-ma intors din nou in Samsara. Cu putin efort insa, la anul, in 2015, voi reveni in tara unde Nirvana, precum Everestul, poate fi atinsa cu mana. Sega, i-ai promis lui frate-tau ca organizezi impreuna cu Lama expeditia aia pana la Tabara de Baza. Sper sa te tii de cuvant. Repet, ai promis!

GABRIEL M.

(Fotografiile sunt din arhiva personala a lui Gabriel)

Gabriel a facut parte din primul grup de aventurieri in Nepal, alaturi de Lama si Sega, in ianuarie 2014. Daca vrei si tu sa faci parte dintr-un astfel de grup, aventureaza-te cu noi.