Dor de Nepal

DSCN4996

Daca inchid ochii pentru cateva secunde, inca mai simt agitatia din orasul Kathmandu, mirosurile condimentelor atunci cand treceam pe langa un restaurant, magazinele cu haine colorate, praful de pe caldaram, caldura care te invaluie. Inca mai aud claxoanele care nu se opresc decat poate tarziu, in noapte… Nu imi pot imagina orasul acela fara toate astea.

M-am intors de cateva luni din Nepal, dar in mintea mea revin mereu cele traite si simtite acolo, in tara aceea minunata, indepartata, pe care nu as fi indraznit sa visez ca voi ajunge sa o vizitez vreodata. O tara cu frumuseti naturale care iti taie respiratia, cu oameni simpli, dar atat de bogati sufleteste, atat de primitori si de plini de viata.

Calatoria in Nepal cred ca a fost, fara sa exagerez, cea mai complexa din viata. In nicio alta calatorie nu am vazut si experimentat atat de multe lucruri asa cum am facut in cele 2 saptamani petrecute in Nepal. Am facut trekking pe soare si pe ploaie, depasind altitudinea de 3.000 m; am vazut peisaje impresionante, de o frumusete atat de rara si de salbatica; am zburat atat de aproape de muntii Himalaya, incat, daca intindeam mana, aveam impresia ca ii ating; m-am scaldat in izvoare termale, am facut rafting pentru prima oara si a fost fantastic; am  vizitat temple incarcate de energii pozitive, am luat parte la o ceremonie buddhista intr-un templu coreean, unde incantatiile mi-au dat fiori;  am invatat multe despre religiile buddhista si hindusa; am calatorit de la muntii inalti la jungla luxurianta de la ses, unde traiesc tigri, elefanti, rinoceri si mistreti, caprioare, maimute si pasari colorate, care te incanta cu trilul lor nemaiauzit; am plutit pe rau cu canoea, la marginea careia te pandeau crocodilii. Si in toate aceste locuri splendide am intalnit oameni extraordinari, plini de candoare. Absolut totul m-a coplesit in tara de la poalele Himalayei.


Tuturor acestor experiente foarte placute li s-a mai adaugat si una mai putin frumoasa… 25 aprilie 2015 va ramane o data pe care nu o voi putea uita niciodata, ziua in care am trait cel mai mare cutremur din viata mea, un cutremur 7,8 grade magnitudine, care a durat aproape 2 minute. O zi incarcata de durere, soc si groaza, o zi in care multi nepalezi si-au pierdut pe cineva drag. Pentru nepalezi, aceasta va ramane o zi neagra in calendar, dar pentru noi, cei care am facut aceasta calatorie, am putea-o considera zi norocoasa, caci acolo unde ne-a surprins cutremurul, la Pokhara, departe de capitala Kathmandu, am fost feriti de nenorociri. Cineva acolo sus a avut grija de noi…

Aceasta aventura nu ar fi fost posibila fara existenta unui om minunat, care a avut grija sa organizeze lucrurile in asa fel incat sa simtim totul la intensitate maxima, sa simtim locurile si oamenii atat de aproape, sa ramanem cu amintiri extraordinare si cu sufletele pline de fericire. Multumesc, Sega, pentru ca ai reusit sa faci aceasta calatorie unica pentru mine! I already miss Nepal!

MONICA S.

(Fotografiile sunt din arhiva personala a Monicai)

Monica a facut parte din al cincilea grup de aventurieri in Nepal, alaturi de Lama si Sega, in aprilie 2015. Daca vrei si tu sa faci parte dintr-un astfel de grup, aventureaza-te cu noi.